Sunday, April 19, 2009

Mi az allergia?





Modern korunk betegsége, az allergia, főleg a fejlett orzságokban igen elterjedt.
Sajnos ma már alig akad olyan gyerek, akinek szervezete ne váltana ki allergiás reakciókat valamire.

Az allergiát védekező rendszerünk "tévedése" okozza. Ilyenkor a szervezet immunsejtjei, alapjában véve ártatlan fehérjéket veszélyes, idegen behatolónak tekintenek. Ilyen fehérjék lehetnek a:
- tehéntej kazeinje
- a tojás albuminja
- a macskaszörre tapadó macskanyálban található fehérje
- a növényi pollenek különféle fehérjéi stb.
A szervezet gyulladásos-allergiás reakcióval válaszol jelenlétükre.

Azok a gyerekek, akiknek szülője allergiás hajlamú, 50 %-os bizonyossággal számíthatnak ennek az elöröklésére. Ahol csak az egyik szülő allergiás, ott ez az érték 30 %-ra esik vissza, mig mindössze 10 - 15 százalék a valószínüség az allergiára való hajlamra, ha egyik szülő sem allergiás.


Kisgyerekeknél leggyakoribb a tejallergia. Mivel bélfaluk még nem eléggé fejlett, a tejben lévő fehérjék felbontatlanul haladnak át rajta, ezzel kiváltva az arra hajlamosaknál az allergiás tüneteket.

Sok panaszt okozhatnak az apró magvas gyümölcsök is, mint a málna, eper, banán, kiwi,narancs, mogyoró, dió. A csoki is vezető helyen szerepel.

A táplálékallergén gyerekeknél bélproblémák lépnek fel, ilyenkor hasmenés, hányás, hasi fájdalmak is előfordulhatnak és az is megeshet, hogy a széklet véresen ürül ki. Ennél gyakoribb jelenség a légúti tünetcsoport, amikor orrfolyás, köhögés, elnehezült légzés, fülgyulladás okozhat panaszokat. Ugyancsak ismertek a bőrtünetek, amikor viszkető kiütések jelennek meg a gyerek testén.

Valamilyen okból egyre több gyerek lesz allergiás, ha a városból falura viszik. Csúnya csalánkiütések és kötőhártyagyulladás figyelmeztet, hogy a szervezet valami ellen tiltakozik. Ez ellen, mint a többi allergia ellen sem igazán tehetünk semmit, hacsak nem azt, hogy azonnal hazavisszük a gyereket. Léteznek különféle kenőcsők, valamint olyan mentolos keverékek, amelyekkel enyhíthetjük a panaszokat, de megszüntetni, sajnos, nem lehet. Egyetlen vigasz, hogy a gyerekek 4 - 6 éves korára ezek a tünetek maguktól megszünnek.

Az ételallergén gyerekek esetében csak az segít, ha a panaszokat okozó ételtől megfosztjuk a kicsit. Szerencse, hogy az ezt az allergiát is, általában, néhány év alatt kinövi a gyerek. Kivéve a hal és a mogyoróallergiát, ami, ajnos, nem ritka esetben egész életen át elkisér.

Anti-hisztamin spray és csepp

Az anti-hisztamin olyan hatóanyag, amely hasonlít a szervezetben található hisztaminhoz. Pontosan ott vannak rajta a kötési helyek, mint a hisztaminon. Így a hormon már nem tud a nyálkahártyához kapcsolódni, tehát megszűnik a hatása. Ennek köszönhetően a nyálkahártya nem duzzad meg, és nem termel annyi váladékot.

Előnye: gyorsan (10-20 percen belül) és helyben hat, a szemben vagy az orrban. Nem okoz fáradtságot.
Hátránya: A hatóanyagok irritálhatják a nyálkahártyát vagy allergiát válthatnak ki. A szemcseppben lévő tartósítószer a hetekig tartó használat miatt megtámadhatja a szaruhártyát és kiszáríthatja a szemet.

Anti-hisztamin tabletták

A véráramba kerülve mindenhová eljutnak a testben. A hatóanyagok nem tesznek fáradttá, ezért a tablettákat napközben is nyugodtan be lehet venni. Ha főként délután és este zavar az allergia, akkor használhatsz másféle készítményeket is, olyanokat, amelyek álmosítanak és megkönnyítik az elalvást (pl. gyerekeknél).

Előnye: megbízható és gyorsan (kb. 30 percen belül) hat, gyakran elég belőle napi 1 tabletta. Gyerekek számára szirup formájában kapható (kellemesebb, mint az orrspray vagy a szemcsepp).
Hátránya: Ha más tablettákkal kombinálod (pl. magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel), megváltozhat a hatása.

Kortizon orrspray

Erős szénanátha esetén ez a szer a leghatásosabb. A receptköteles készítményekben erősebb hatóanyagok találhatók, a recept nélkül kaphatókban gyengébb koncentrátum van.

Előny: gyorsan (kb. 1-2 órán belül) és megbízhatóan segít. Elég napi 1-2 befújás. A kortizon csak lokálisan hat, így normál használat esetén (4–8 héten keresztül) szinte egyáltalán nincs mellékhatása. 6 éven felüli gyermekeknek is adható.
Hátrány: nincs.

Kromoglicinsav

Megakadályozza, hogy a védekező sejtek kibocsáthassák a hisztamint. Akut esetben nem alkalmazható gyógymódként, mert nagyjából 14 napig tart, míg teljesen kifejti hatását. A kromoglicinsav szemcsepp, orrspray és inhaláláshoz használható adagoló spray formájában kapható.

Előny: nagyon kíméletes, hónapokig használható, és allergiás asztma esetén is bevethető.
Hátrány: naponta lehetőleg ugyanabban az időpontban alkalmazd, különben nem megbízható a hatása. Komoly szénanáthás panaszok esetén nem elég erős.

Szénanátha-spray

A citromos-birsalmakivonatos spray gyengéden, de hatékonyan segít, ugyanis összehúzza a nyálkahártya pórusait, így enyhíti a szénanátha tüneteit.

Előny: természetes szer.
Hátrány: Az orrban enyhe égető érzést válthat ki.

Cink-hisztidin kapszula

Napi 15-25 mg cink-hisztidin kapszula enyhíti az allergiás reakciókat, különösen a szem égő érzését és a viszketést.

Előny: Kevesebb (vagy egyáltalán semennyi) anti-hisztamint és más gyulladáscsökkentő gyógyszert kell bevenni.
Hátrány: A hatékonysághoz rendszeres szedés szükséges.

2 comments:

  1. Én 15 év fokozatosan súlyosbodó allergia után, megtaláltam a megoldást! ELMÚLT!
    Akit érdekel hogyan, írjon emailt: laurakuti@gmail.com

    ReplyDelete
  2. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ReplyDelete